Interdisciplinarity Centre

 LOCATION : TRONDHEIM, NORWAY
DATE : SPRING SEMESTER 2014
STUDY PHASE : MASTER, FIRST YEAR
  • Entering the campus
DESCRIPTION

Kalvskinnet is an old historical site in the center of Trondheim. Central in this project was to design a new NTNU campus that reached at least the ZEB-O level and included several extra functions, such as a hostel and exposition areas. Part of the concept was to respect the existing buildings and connect those with a new building to create a strong campus. The main focus was to reuse what is available, to keep the CO2 emissions low, and to form a closed loop system on campus. The closed loop approach involves water harvesting, food production, waste recycling, heat recovery and the use of renewable resources.

Closed Loop Approach

The design of the Interdisciplinarity Centre has been formulated around the key concept of the cultural path. This stone cultural path extends into the university, down a ramp into the submerged university building. This same stone material is used to show the linear continuation of the cultural path, down into the reception and lounge, and extends further down into the auditorium. The campus is divided into different zones that are treated in different ways. Depending on the existing buildings and the new function for the building, the energy requirements were different for each zone. A more detailed description of the different zones can be found in the report.

An important part of this project were the energy and CO2 emissions calculations. The operational energy use graph shows a break down of how the energy is used in each building zone. The CO2 emissions graph shows the relationship for each building zone between embodied material emissions and and operational emissions. The energy balance shows the CO2 emissions of operational energy use and embodied emissions of materials besides the energy production of the photovoltaics on the new extension zone and the spectrum roof. It must be noted that the energy production for the new extension is more symbolic, and is on display to the public in order to expose them to renewable energy solutions. When this is combined with 8% of the roof of a nearby event building, the Interdisciplinarity Centre is able to achieve a ZEB ambition level of ZEB-O (accounting for the operational energy use of the development). When 30% of that roof is used for energy production via PV, a ZEB ambition level of ZEB-OM can be achieved (accounting for operational energy use and the embodied emissions of materials).

My contribution:

For this project I have worked out the closed-loop approach, the detailing and the big section, and the physical model.


Programs used: Revit Architecture, Autocad, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign
Programs used for calculating: Dialux, Simien, Excel (CO2)
This project was a group design with 4 other master students