Trondheim Tower

LOCATION : NTNU, TRONDHEIM, NORWAY
DATE : FALL SEMESTER 2014
STUDY PHASE : MASTER, SECOND YEAR
  • Site plan
DESCRIPTION

The Trondheim Tower is a proposal for the campus development of the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) in Trondheim. The main idea behind the campus development is to create a compact campus by merging all the NTNU campuses that are spread throughout the city into one campus that is located at Gløshaugen. In order to facilitate the other campuses, the conceptual idea is to create a development of high-rise buildings along a line that connects NTNU with SINTEF.

As part of the concept, an “urban park” is created around the building. The building connects to the path on the west side. This side of the building is more urban and has a stage for performances and exhibitions. On the east side of the building there is a more green and calm area. Parking spaces are provided in two levels underground, under the square and the park.

The Trondheim Tower facilitates both students and employees. The Tower is a mix between student facilities, such as auditoria and studios, and office floors. The core facilitates services and vertical transport, including techincal shafts. The shafts are made visible for the public, so they can expierence how the building operates. Furthermore, there is a roof garden, cafetaria, and laboratoria. Some of the energy saving strategies are night time cooling, natural ventilation, solar shading, and a controlled lighting system. The tower has BIPV panels integrated in the glass towards the south to cover some of the energy demand.

My contribution:

For this project I have worked out all the drawings, including the details. The parametric design and the thermal study were done by the other students.


Programs used: AutoCad, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Rhino
Programs used for calculations: DesignBuilder, Diva for Rhino
This project was a group design with 2 other master students.