Living with the sea

LOCATION : HITRA, NORWAY
DATE : FALL SEMESTER 2013
STUDY PHASE : MASTER, FIRST YEAR
  • Location of the house
DESCRIPTION

The main goal of this project was to use the climate and the form of the building to decrease the energy demand of the building as much as possible. Hitra is characterised by cold winters and mild summers, so the main strategies (based on primitive and modern techniques) were to limit the heat flow through the envelope, to reduce the energy demand by passive strategies, and to provide energy through renewable resources. The architectural concepts were to use a dynamic envelope, to encourage the connectivity between the land and the sea, and to use thermal zoning. Important in this design was the orientation of the building and the connection to the landscape. The building opens towards the sea and closes to the north, both architecturally as well as thermally. Buffer spaces are placed on the north and the living areas face south, were passive solar can be used to heat the building during the day. During the night, the south facing facade is protected from heat losses by covering the windows with insulating panels. The house also has multiple zones that can be shut down when not in use. Depending on the amount of people living in the house, the usable area can be adapted to the amount of space needed.

My contribution:

After contributing in the design phase, I worked on the detailing, the detailed section, and the physical model.


Programs used: Revit Architecture, AutoCad, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Ecotect
This project was a group design with 2 other master students.